10 g agar-agar tali / serbuk
200g gula (kurangkan kalau x suka manis)
1100ml air
200ml santan pekat
1 biji telur
Sehelai daun pandan / perisa pandan
Secubit garam
Pewarna hijau
~Cara Membuat ~
1.Agar-agar tali di rendam sekejap. Perah dan masak dengan air sehingga hancur.
2.Masukkan gula. Bila semuanya hancur tapiskan.
3.Kecilkan api. Masukkan daun pandan, pewarna hijau dan perisa pandan.
4.Kacau telur dengan santan.
5.Masukkan ke dalam bancuhan agar-agar tadi.
6.Kacau sehingga mendidih.
7.Tuang ke dalam acuan.
8.Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
1.Agar-agar tali di rendam sekejap. Perah dan masak dengan air sehingga hancur.
2.Masukkan gula. Bila semuanya hancur tapiskan.
3.Kecilkan api. Masukkan daun pandan, pewarna hijau dan perisa pandan.
4.Kacau telur dengan santan.
5.Masukkan ke dalam bancuhan agar-agar tadi.
6.Kacau sehingga mendidih.
7.Tuang ke dalam acuan.
8.Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.
No comments:
Post a Comment